Mintzberg – De strategiske skolene

Mintzberg vil lage vitenskapsteori av strategi, og kommer ikke med én teori, men vil få oss til å tenke selv. Mintzberg er en av de mest prominente «skolemakerne», og har brukt sine skoler for å forklare at forskjellige deler av strategiteorien bygger på fundamentalt grunnleggende forskjellige antakelser om f.eks. organisasjonen eller de lederne som skal handle strategisk.

Ut ifra sitt eget syn på strategiutarbeidelsesprosessen har Mintzberg foreslått 10 ulike skoler som tillater pragmatisk anvendelse av bidrag fra alle skolene i praksis.

  1. Designskolen; Konseptuell forståelse, du kan ikke analysere deg fram, men intelligente menneskers sammensetning av egenarter.
  2. Planskolen; Den formelle prosessen, å formulere en plan. Minst betydningsfull i dag. “Plans are nothing, planning is everything!” –  Eisenhower.
  3. Posisjoneringsskolen; Hvordan bevege seg inn i en posisjon man ikke er så lett angripelig, ANALYSE, egen virksomhet, konkurrenter og markedet. Mest fremtredende i dag, og “de” som er ute i markedet i dag følger oftest denne. Vi skal bruke denne for å forstå hvordan andre forsvarer seg, et verktøy. 
  4. Entreprenørielle skolen; Er opptatt av visjonen og prosessen som omgir den. Få andre med på visjonen.
  5. Kognitive skolen; En mental prosess, hvordan foregår strategi i praksis. Tenke utenfor boksen, og overskride mentale begrensninger.
  6. Læringsskolen; En fremvoksende prosess, få til prosessen i organisasjonen der alle er med og reflekterer dette i strategien. Se         hva som funker og ikke.
  7. Maktskolen; Forhandling, nært knyttet til posisjoneringsskolen. Det dreier seg ikke om økonomi, men om makt.
  8. Kulturskolen; Organisasjonens kultur avgjør hvilken strategi som kan legges. For store bedrifter.
  9. Økoskolen; Tilpasning, forstå omverdenen vi lever i, hva er påvirkbart og ikke.
  10. Konfigureringsskolen; Hvordan få bedrifter til å tenke nytt og opparbeide seg en ny oppfatning av omverdenen. Kollektiv          forståelse i bedriften. 

Hva er vitsen med å skille? Vi kan stille oss noen grunnleggende spørsmål for deretter å finne ut hva vi tror på.

Legg igjen en kommentar

Ingen kommentarer så langt.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Legg igjen en kommentar