Sourcing

Sourcing er et strategispørsmål som er knyttet til at et selskapet vurderer og beslutter om produksjon, ledelser og/eller levering av varer og tjenester skal utføres av selskapet selv eller av andre virksomheter. Det er to hovedtyper av sourcing:

  • Outsourcing: sette bort produksjonen av en eller flere tjenester
  • Insourcing: å selv produsere tjenester som tidligere har vært produsert av eksterne leverandører.

Outsourcing har vært mye i fokus fra en tid tilbake fordi man har vært opptatt av pris på levert tjeneste, men insourcing blir i økende grad aktuelt fordi ikke all outsourcing har vært vellykket, i tillegg har kvaliteten på tjenester blitt mer og mer viktig i en stadig skjerpet konkurranse, det dreier seg altså ikke lengere bare om pris på tjenester.

Outsourcing begynte å dukke opp som et strategisk spørsmål på 90-tallet. Etter hvert har økt globalisering, konkurranse og krav om effektiv drift for å skape lønnsomhet sørget for å søkelyset ofte sette mot å sette bort tjenester til andre selskaper. Motivet har ofte vært å få tjenesten levert til en lavere pris enn hva man kunne klare selv.

Begrepet outsourcing i seg selv har vist seg å være for snevert for alle typer sourcing man ser i dag, artikkelen vil diskutere ulike former for sourcing og and faktorer som bør belyses når en vurderer spørsmålet om sourcing.

Generelt sett kan spørsmålet om sourcing knyttes til to punkter: det ene er hvorvidt et selskap skal erstatte egen produksjon, ledelse og/eller levering av tjenester med noe et annet selskap skal utføre for dem, eller om produksjon, ledelse og/eller levering av tjenester tidligere utført av et annet selskap skal tas hånd om av et eget selskap. Altså er det er spørsmål om ulike funksjoner i selskapet skal utføres av en selskapet selv eller ikke.

Definisjon sourcing: en strategisk beslutning som knytter seg til hvorvidt en bedrift skal produsere, lede og/eller levere varer og tjenester selv, eller overlate hele eller deler av slike funksjoner til en annen virksomhet – selv om bedriften i utgangspunktet kunne ha gjort det selv.

Legg igjen en kommentar

Ingen kommentarer så langt.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Legg igjen en kommentar